Piekne kwiaty w kuchni
Każdy lubi
otaczać się ładnymi przedmiotami. Dla jednych są to obrazy, dla drugich ładne
meble a jeszcze inni kochają kwiaty i pięknie ułożone bukiety. Florystyka zapoczątkowana
została przez piaskowe rzeźby zachowane na ścianach sarkofagu już z IV wieku,
gdzie rzeźba przedstawiała człowieka z girlandą. Następnie, kolejną ważną datą
florystyki jest VI wiek, kiedy to zaczęła rozwijać się ikebana. Od dawna, zatem
otoczenie człowieka wypełniały kwiaty ułożone w odpowiedni i zgodny z panującą
mogą sposób. Początkowo domu ozdabiano ziołami, takimi jak tymianek, szałwia
czy lawenda czy też macierzanką, pięciornikiem lub rutą. Miały nie tylko zdobić
domostwa, ale również odstraszać złe moce czy sprowadzać miłość pod dachy.
Wówczas bardzo duże znaczenie miała symbolika kwiatów a kompozycje bardzo
często robiono na stelażu mirry, bukszpanu czy jaśminowca, i nie stanowiły
okrągłego bukietu, a jedynie jednostronną kompozycję. Wówczas, co prawda
bardziej skupiano się na dekoracji świątyń, ale również starano się wzbogacić
swoje otoczenie domu.
W dzisiejszych czasach kwiatami zdobimy całe domy, a wielu z nas uwielbia świerze kwiaty w kuchni. Dla tego w większych szkołach florystycznych wprowadzono zajęcia o tematyce florystyka w kuchni.Florystyka i jej rozwój
Tutaj znajdziecie piękne zdjęcia florystyczne- prace ucznów ze szkoły Marioli M
Im dłużej technika układania kwiatów była doskonalona,
tym bukieciarstwo stawało się różnorodniejsze. Florystyka rozwijała się w
zatrważającym tempie. Na niektórych dworach zatrudniano specjalne osoby, które
odpowiedzialne były tylko i wyłącznie za układanie świeżych kwiatów w otoczeniu
domowników. Już wtedy rozróżniono florystykę okolicznościową i inne ułożenia
kwiatów przeznaczone były na zaślubiny, inne na pogrzeby i tak dalej. Również
tworzono symbolikę kwiatów i znaczenie kolorystyczne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz